Solanka do mięsa ile soli na litr wody

solanka mięso

Często podczas peklowania mięsa padają pytania o tradycyjną recepturę, jaką jest solanka do mięsa – ile soli na litr wody? Ten domowy sposób przygotowania mięsa, zyskuje coraz większą popularność. Niegdyś był to jedyny sposób konserwacji, obecnie przeżywa on istny renesans.

Wbrew pozorom, przyrządzenie solanki nie jest trudnym zajęciem. To tak naprawdę połączenie wody oraz soli. Wystarczy znać odpowiednie proporcje, aby peklowanie mięsa, czyli jego konserwacja, przebiegła poprawnie. Warto także dodać przyprawy, które podkreślą aromat oraz smak potrawy. Można zastosować tutaj dowolny rodzaj mięsa, między innymi boczek, karkówkę, golonkę, drób, a także ryby. 

Ile soli na litr wody do peklowania mięsa?

Na pytanie, ile soli na litr wody do peklowania mięsa, warto znać odpowiedź, że jest to 40 gram soli. Do tak przygotowanego roztworu należy dodać wybrane przez nas mięso, a także warto dorzucić liście laurowe oraz ziele angielskie. 

Peklowanie na sucho ile soli peklowej

Peklowanie mięsa na sucho jest dobrym pomysłem na dobre przygotowane mięso. Do peklowania na sucho, trzeba przygotować głównie mięso oraz sól peklową w ilości zależnej od ilości mięsa. peklowanie mięsa na sucho ile dodać peklosoli? Na każdy 1 kilogram mięsa, należy dodać od 20 do nawet 30 gramów soli peklowej. Jest podane od/do ponieważ ilość peklosoli przy peklowaniu mięsa zależy od preferencji. Jeśli masz inną ilość mięsa przy metodzie na sucho, nacierania mięsa solą peklową to są tabele peklowania na sucho. W tabelce peklowania dowiesz się ile wynoszą wszystkie proporcje, możesz również skorzystać z kalkuatora peklowania. Obliczenie w kalkulatorze jest szybkie i nie jest potrzebna wiedza specjalistyczna.

Solanka do mięsa ile łyżek soli na litr wody?

Jeżeli nie masz wagi i chcesz robić solankę do mięsa na oko, to pamiętaj że przy peklowaniu mięsa na sucho na każdy litr wody, należy dodać od 2 do 4 łyżek soli peklowej. W tabelce sprawdzisz ile dodać soli na 2 litry wody lub 3 litry wody, wszystko zależy w jakich ilościach robisz solankę do mięsa.

Peklowanie mięsa

Peklowanie mięsa jest techniką mającą na celu wydłużenie terminu ważności spożywanego produktu. W procesie tym stosuje się zalewę, czyli solankę. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • soli peklowej,
  • wybranego mięsa bardzo dobrej jakości,
  • wody,
  • przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie,

Do większego garnka wlej wodę, a następnie sól. Kolejnym krokiem będzie dodanie mięsa oraz przypraw. Najważniejszy produkt powinien być w całości zanurzony w roztworze. Następnie przykrywamy szczelnie pokrywką i odkładamy na kilka godzin  do lodówki lub w inne, chłodne miejsce. Często wyszukiwane są również porady dotyczące szklanki mleka ile to ml?

Ile czasu na peklowanie mięsa?

Czas, który jest przeznaczony na peklowanie mięsa, zależy od jego rodzaju – dla przykładu mięso drobiowe należy trzymać krócej w solance, aniżeli szynkę, czy też golonkę. Warto również zadbać o odpowiednią temperaturę w procesie konserwacji – im chłodniejsza temperatura, tym peklowanie mięsa będzie dłuższe. Optymalna to zakres od 4 do 10 stopni Celsjusza. Wyższa może spowodować zepsucie mięsa.

Wanda Jankowska

Learn More →

One thought on “Solanka do mięsa ile soli na litr wody

  1. Dorotka 28 września, 2023 at 6:49 pm

    Dzięki, tego szukałam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *