Nie musisz dłużej szukać sposobu, jak zamarynować boczek do pieczenia, aby wyszedł soczysty i aromatyczny. W dalszej części wpisu znajdziesz wskazówki, z czego powstaje marynata do boczku pieczonego oraz podpowiedź, jak postępować ze skórą. Jak zamarynować boczek do pieczenia? Należy ją ponacinać na wzór kratki, żeby przyprawy lepiej wnikały w mięso, a wytapiający się tłuszcz znalazł ujście. Znakomity boczek pieczemy bowiem skórą do wierzchu. Porady na solankę do peklowania mięsa.
Najlepsza marynata do boczku pieczonego powinna zawierać:
- sól
- pieprz
- czosnek
- majeranek
- tymianek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- owoce jałowca
- kminek
- musztarda
- olej
- odrobina ketchupu lub przecieru pomidorowego.
Dla wielbicieli ostrzejszych nut smakowych poleca się mieloną ostrą papryczkę chili, natomiast apetyczny boczek ze słodką skórką uzyskamy, dodając do marynaty kilka łyżek miodu.
Najlepiej będzie, jeśli natarte mięso wstawimy na noc do lodówki, wówczas marynata do boczku surowego do pieczenia może wnikać w strukturę mięsa, wzbogacając smak i aromat. Jeśli zależy nam na kształcie rolady, uformować ją można przy pomocy sznurka wędliniarskiego lub siatki masarskiej.
Solanka do boczku surowego
Mięso będzie dobrze zakonserwowane, jeśli potraktujemy je solanką do boczku surowego, wówczas po upieczeniu uzyskamy także piękny kolor.
Przepis, jak na 1,5 – 2 kg boczku surowego przygotować solankę z przyprawami, w której mięso trzyma się kilka dni.
- W garnku zagotować 0,5 litra wody z dodatkiem:
– 3 liści laurowych
– 6 kulek ziela angielskiego
– 1 łyżeczki cukru
– 10 rozgniecionych ziaren pieprzu.
Po 3 minutach wyłączamy i studzimy.
- W letniej zalewie rozpuszczamy 45 g soli peklującej przez intensywne mieszanie.
- W kamionkowym naczyniu ciasno układamy mięso, zalewamy zimną solanką do boczku surowego, dociążamy boczek od góry, aby nie wystawał.
- Wstawiamy do lodówki na 2 -3 dni.
- Po wyjęciu z solanki boczek osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy suszonym majerankiem lub papryką słodką. Możemy też nożem zrobić nacięcia, w które wciska się obrane ząbki czosnku.
- Boczek zwijamy ciasno skórą do zewnątrz, pakujemy w rękaw masarski lub obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim.
Solanka do boczku wychodzi super.